Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Nieuws vanuit 4 mei comité Wieringen

Door Cees Meeldijk

 

‘’Zoo lang ik hoop te leven’’ is dit jaar het thema van de dodenherdenking op Wieringen georganiseerd door het 4 mei comité Wieringen. Het thema dit jaar is leven met oorlog, het zorgt dat het heden resoneert met het verleden.

Op donderdag 4 mei aanstaande, om 18:30 uur is de aanvang van de jaarlijkse herdenking. Het vindt plaats in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein te Hippolytushoef. U kunt aanwezig zijn of meekijken via de livestream. Daarna volgt de stille tocht naar de begraafplaats op Zandburen om daar twee minuten stilte te houden en kransen te plaatsen.

In de middag worden er door het 4 mei comité, namens de Wieringer gemeenschap, al bloemen geplaatst op alle graven van de gevallenen en bij de monumenten op Wieringen.

Dit jaar is voor het thema van het toneelstuk en herdenking het boek van Claudia Carli uitgekozen. “Zolang ik hoop te leven” is het waargebeurde verhaal van Alida, haar gezin en haar vriendinnen. Het is een verhaal over liefde, onderdrukking en het hartverscheurende noodlot dat samenkomt in een poëziealbum.

Nederland 1941: tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Alida (Alie) Lopes Dias twaalf jaar en voor haar verjaardag krijgt ze een poëziealbum. Alie is Joods en aan het begin van het nieuwe schooljaar in 1941 moet ze net als alle andere Joodse kinderen naar een Joodse school. Terwijl het net rond hen begint te sluiten, gaat het dagelijks leven door en Alie laat al haar vriendinnetjes in het album schrijven. Het laatste gedichtje wordt eind 1942 opgeschreven. In het voorjaar van 1943 worden Alie en haar moeder zelf van huis gehaald en naar Kamp Vugt gedacht om van daaruit gedeporteerd te worden naar Sobibór. Van de negentien meisjes die in het album schreven overleefden er maar zes de oorlog. Alies zus Gretha overleefde ook en vond bij huiskomst het album terug.

We nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de herdenking op 4 mei of om mee te kijken via de livestream. De link hiervoor wordt in de weken vooraf aan de herdenking gedeeld via de Facebook en Instagram pagina van het 4 mei comité Wieringen.

DODENHERDENKING WIERINGEN 2023, thema: "Zoo lang ik hoop te leven".

 

Graf Marten Pieter Snoodijk

 

 In 'Oorlogsmonumenten vertellen' wordt verteld over:   Verraad en  Razzia op Wieringen, naar documentaire....

 Bekijk de mini-documentaires, over bezetting, vervolging,   verzet,   verraad, onderduik en bevrijding.

 Documentaire Maarten Snoodijk.....

 Ontwikkeling en realisatie van de mini-documentaires door   Uitgeverij Peter Sasburg.