© 1989 - 2024

Palen uit de oorlog

Wie over Wieringen fietst of wandelt en vooral over het westelijke gedeelte, zal misschien onderweg wel eens in de landerijen grote driehoekige betonnen palen hebben gezien en zich hebben afgevraagd wat zijn dat voor palen?

Palen uit de oorlog, nu bestemd voor hekwerk.

Deze betonnen palen zijn nog een overblijfsel uit de tweede wereldoorlog en zijn door de Duitsers gemaakt. De bedoeling was om deze voor de kust in de zee te storten, zodat ze een barrière zouden zijn voor de geallieerden bij een eventuele landing. De palen werden dan aan elkaar verbonden zodat het een soort piramide werd en als ze dan in zee werden gekiept, kwamen ze zo te staan dat er altijd een punt naar boven stond.

Ze moesten een stukje uit de kust in zee worden gedumpt zodat ze onder water kwamen en niet te zien waren. Wanneer er dan een landingsvaartuig naar de kust zou komen zouden ze daar dan niet aan land kunnen komen. Dat was het plan maar dat is er niet van gekomen omdat de oorlog inmiddels beëindigd was .

Deze palen lagen op de kade van de Haukesbaven opgeslagen. Omdat niemand er wat mee kon mochten de boeren ze voor niets halen om ze voor hekpalen te gebruiken en dan voornamelijk op de hoeken want dan kon je het puntdraad goed aantrekken, omdat ze diep in de grond stonden Op elke paal staat een Romeins cijfer van één tot zes. Het schijnt dat ze in een bepaalde volgorde aan elkaar gekoppeld moesten worden.

Paal op z'n kop.

Om die palen op te halen was nog niet zo eenvoudig, ze waren loodzwaar en moesten met handkracht op de wagen worden geladen. Dat ging op de volgende manier, de wagen waar ze op moesten worden geladen werd een meter of drie naast de palen gezet en dan met een paar balken schuin naar boven op de wagen werden ze dan met behulp van een paar ijzeren staven op de wagen gewerkt. Bovendien waren de wagens die er toen waren ook nog erg hoog, dus was je een hele tijd bezig om een paal op de wagen te krijgen.

Zo hebben veel boeren dus die palen op hun land. Wat nu opvalt, is dat in de loop der jaren die palen een stuk de grond zijn ingezakt, ze zijn wel zo'n dertig centimeter dieper gezakt. 

Er zijn ook nog een ander soort palen te zien op west Wieringen, ook uit de die tijd maar die komen uit de eerste jaren van de oorlog. Dat zijn palen die komen van de korte afsluitdijk, Die stonden daar langs de weg met bovenaan een reflector.

Door de Duitsers zijn de koppen met de reflector er afgeslagen, want ze waren bang dat de Engelsen daar dan in het donker een landingsbaan van maakten. 'Ook deze palen zijn naar de boeren gegaan en je kunt er nog enkele zien aan de Hollebalgweg en in de Normerbuurt.

PALEN UIT DE OORLOG, door Dirk P. Lont.

Deel 1

De vergeten vlieger van Vatrop, door Jan Wessels.

Deel 2

Het verhaal achter de oude vliegtuigmotoren (1), door Jan Wessels.

Deel 3

Het verhaal achter de oude vliegtuigmotoren (2), door Jan Wessels.

Deel 4

Het verhaal achter de oude vliegtuigmotoren (3), door Jan Wessels.

Deel 5

Het verhaal achter de oude vliegtuigmotoren (4), door Jan Wessels.

Deel 6

Riet van der Hulst-Bakker vertelt, door Jan Wessels.