© 1989 - 2024

Varkensgrasweg 7 Westerland

Westerland - Visserij artikelen Simon Lont; Kruidenierswinkel Geertje Lont - Klein; Kruidenierswinkel Klaas Wit en Geertje Baijs. Simon Lont, geboren op 16 september 1862, trouwt op 23 mei 1890 met Geertje Klein, geboren 3 december 1863. Simon is van beroep visserman, maar door ziekte kan hij dit beroep niet meer uitoefenen. In 1896 biedt hij zijn Lemsteraak te koop aan. Er moet wel brood op de plank komen. Hij begint aan huis met het verkopen van artikelen op het gebied van de visserij. Onder andere geepzegens, ansjovisnetten, zowel nieuw als gebruikt, en palingnetten.

Zijn ziekte is ernstig, op 26 mei 1904 overlijdt hij, na een langdurig lijden. Zijn vrouw Geertje is intussen kruidenierswaren gaan verkopen. Uit het huwelijk zijn vier kinderen geboren, waarvan er twee jong overlijden. Oudste zoon Gerrit, geboren op 22 november 1891, wordt al op jonge leeftijd visserman bij de broers van zijn moeder. In 1916 trouwt hij met Antje Takes en zij gaan bij moeder Lont inwonen. In 1928 laat Gert een nieuw woonhuis op Zandburen bouwen. Daar gaat hij met zijn gezin wonen. Geertje Klein winkelt nog door tot 1935 en verhuist dan ook naar Zandburen, naar een woning die Gert ook heeft laten bouwen, wat verderop.
Het pand aan de Varkensgrasweg wordt verkocht aan Klaas Wit, geboren 8 november 1906 in Nieuwe Niedorp. Hij trouwt op 8 november 1933 met Geertje Baijs, geboren 8 maart 1906 op Wieringen. Geertje is het derde kind uit het gezin van zes kinderen van Jan Baijs en Geertje ter Keurst. Na hun huwelijk gaan Klaas en Geertje in Harinhuizen wonen, maar na twee jaar komen ze naar Wieringen en kopen het pand van Geertje Lont-Klein.

Winkel en ventwerk
Geertje houdt de winkel draaiende en Klaas doet het ventwerk. Op de fiets gaat hij de boodschappenboekjes halen en naderhand het bestelde bezorgen. De eerste paar jaar doet hij hierbij ook nog landmeterswerk. In 1936 krijgen Klaas en Geerjte een dochter, Grietje. Op jonge leeftijd helpt zij haar ouders in het kruideniersbedrijf annex kleinhandel in drogisterij artikelen. Grietje helpt met het afwegen van de boodschappen: suiker, koek, snoep, peulvruchten. Ook stroop wordt los verkocht. De klanten nemen zelf een stroopkan of bakje mee. De boodschappen worden eerst bij de grossiers in de omgeving gekocht. 

Na jaren gaat Klaas de artikelen uit het Vege assortiment verkopen. De Vege heeft een eigen spaarsysteem. Met de benodigde zegeltjes kunnen de klanten een feestavond bezoeken met bijvoorbeeld Max van Praag of Frans Poptie. Het is ook mogelijk een dagje met de bus naar de Postbank in Gelderland te gaan. In 1965 sluiten ze na 30 jaar de winkel. Het winkeldeel wordt bij de woning getrokken. Ze blijve daar nog 10 jaar wonen. Dan vertrekken ze naar de woning van wagenmaker Herman Zon in de Beltstraat in Hippolytushoef. Het pand blijft woonhuis.

Bron: Winkels op Wieringen deel 2


Stukje van het voorwoord Winkels op Wieringen 2

Het is inmiddels al vele jaren geleden dat alle foto's in het archief van de Historische Vereniging Wieringen werden gesorteerd op dorp, straat en onderwerp. Doordat teon zichtbaar werd in hoeveel panden er werd gewinkeld ontstond het idee om een boek te maken over de winkels op Wieringen en hun winkeliers. Besloten werd om een commissie winkeltjes samen te stellen. Het boek Winkels op Wieringen 1, dat in 2010 werd uitgegeven, had al bijna 5 jaar van voorbereiding gevergd. In alle rust werd alles wat werd gevonden over de winkels en de middenstand van heden en vervlogen tijden verzameld.....lees verder in het boek, verkrijgbaar via de webshop, naar de webshop...

De samenstellers van Winkels op Wieringen 2: Nel Fijnheer-Rotgans, Henk de Graaf, Dineke Halfweeg, Peter Halfweeg, Tan Lont-Lont, Bertha Rorije-Oedzes, Menno Smit en Grietje Wilms-Lettinga. Het boek is in oktober 2013 uitgebracht en verkrijgbaar via de website. Lees meer over de presentatie en de Winkeltjes commissie...