Historische Vereniging Wieringen

Opgericht 17 mei 1989

Meer informatie en/of bestellen?

In de webshop vindt u de boeken uitgegeven door de Historische Vereniging Wieringen. Door op de informatie en/of bestellen knop te klikken volgt uw e-mail scherm en kunt u uw bestelling en/of vraag via een emailbericht plaatsen.

Verzendkosten:
Buiten Wieringen en Wieringermeer: € 10,= per boek. De verzendkosten voor dunne- en de genealogie boeken zijn € 5,= per stuk.

Boeken laten bezorgen:
Uw bestelling wordt aan u verzonden nadat het verschuldigde bedrag op de rekening staat van de Historische Vereniging Wieringen.

Boeken afhalen:
Bestelde boeken kunnen worden afgehaald tijdens de archief openstelling of op afspraak bij een van de bestuursleden.

Bankgegevens van de vereniging:
NL44RABO0370331974 t.n.v. Historische Vereniging Wieringen o.v.v. de titel van het boek, aantal exemplaren en uw naam en adres.

---------------------------------------------------------

De boeken zijn verkrijgbaar via de Archief commissie, bestuursleden en Gea Wiegman-Baijs, contact persoon voor de webshop.

Wanneer u op de informatie/bestelknop klikt volgt uw e-mail scherm en kunt u uw bestelling en/of vraag via een emailbericht plaatsen.

De archief openstelling vindt u in de agenda.

Locatie archief: Parkzicht 4a, gelegen naast zorgcentrum Noorderlicht - Parklaan 41, te Hippolytushoef. Het archief bevindt zich boven de bibliotheek.

De Historische Vereniging Wieringen heeft voor 2025 een Wieringer Skeurkalender uitgebracht.

Naast Henk Braad, Henk Cornelissen en Rina Klein is Ton Bakker een van de samenstellers van de kalender.

Ton: “Ut kalenderblok het meer den 180 blaadjes. Ien blaadje voer twie dage, mit verhaalkes, spreuke en meer as 140 foto's. We hew skreven over ut postkantoor van Dörrep. "As ut bal sundesèves om elf uur dìn waar, wier nag pittig drok bij de westmuur van ut postkantoor, as de madjes uut Nieuwe Diep en uut de polder naar de bus brocht wiere". We hew ok skreven over de verkòòp van Trabant-auto's bij NUBO, en over Jan die sukke lòvige biene had. Allegaar herinneringe doe jij nag jong waar”.

De kalender kost € 17.50 per stuk.

Meer weten over de skeurkalender? Efkes belle mit Rina Klein 0654208763 of mailen rinakleinhistorischwieringen@gmail.com

.

Skeurkalender 2025

Het verhaal van Hollands Kroon

De ”Canon van Hollands Kroon” geeft een inkijkje in de geschiedenis van Hollands Kroon. In 2012 is de  gemeente ontstaan uit een fusie van vier voormalige gemeenten. Gedurende eeuwen was de omgang met water een centraal thema in de hele regio. Variërend van het aanleggen van dijken om het oude land te beschermen tot het bemalen van nieuwe polderen het overwinnen van overstromingen.

Naast de visserijcultuur in enkele gebieden staat het grootste deel van Hollands Kroon bekend als agrarisch gebied, gekenmerkt door de gestrekte landbouwgebieden en karakteristieke boerderijen. Diverse dorpen, groot en klein, hebben elk hun eigen unieke karakter en tradities. 

De canon bevat 28 vensters die een chronologische overzicht bieden van de geschiedenis aan de hand van de belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen. 

Prijs: € 10,=. 

Twie gelieke, ut geheugenspeulke 

Het enige én echte Wieringer geheugenspeulke voer jong en oud. Met 60 kaartjes, bestaande uit 30 x 2 foto’s van (oud) Wieringen. Het spelletje heeft kaarten met duidelijke foto`s die herkend worden. Wie krijgt als eerste de meeste setjes kaarten bij elkaar gespeeld?

Dit geheugenspel voor jong en oud, kan gespeeld worden met 2 tot 4 personen en is geschikt voor jong en oud. Het spel wordt geleverd in een handig zakje.

Prijs: € 15,-.

Wiringherlant

De geschiedenis over het ontstaan van Wieringen.

Wiringherlant 1, J.T. Bremer

Prijs: € 5,=

 

Wiringherlant 2, J.T. Bremer

Prijs: € 5,=

 

Prijs beide boeken samen: € 7,50.

Lutjeland, schrijver Johan Mels.

Lutjeland

Johan Mels is geen onbekende schrijver op Wieringen. Van zijn hand verscheen vorig jaar het boek “Een Utrechtse gevelsteen op Wieringen”. Lutjeland verhaalt over het bekende Lutjestrand en Westerland in vroeger tijden en is voorzien van fraaie foto’s.

Gedetailleerd wordt geschreven over de ontwikkelingen die in de loop van de jaren op west Wieringen aan ’t Skrale End plaatsvonden en dit gebied hebben gemaakt zoals het heden ten dage is. Beide boeken liggen voor belangstellenden in ons archief ter inzage.

Prijs: € 20,00. 
 

Verjaardagskalender Historische Vereniging Wieringen

Wieringer

Verjaarsdagskalender

Nooit meer een verjaardag vergeten! Met de Wieringer verjaardagskalender bent u altijd op tijd voor uw felicitaties .

 

Op elke pagina staat een mooie foto van Wieringen uit vroegere tijden. U herkent ze vast!

 

Prijs kalender € 7,50

Wieringer Woordenboek

Wieringer Woordenboek

De 2e druk van het Wieringer Woordenboek is uit. In het boek ongeveer 8300 woorden en een tiental bijzondere verhalen.

Het 'Wierings' is een dialect, geen taal en wordt, ondanks veelal dezelfde uitspraak, op verschillende manieren geschreven. Over de schrijfwijze zijn de meningen tot op heden verdeeld. In het boek is tevens een lijst met bijnamen opgenomen. In een gemeenschap waar veel dezelfde namen voorkwamen had je al gauw een bijnaam te pakken. Daarnaast is het boek aangevuld met leuke, humoristische verhalen.

 

Formaat en omslag: A4 met harde kaft met afbeelding Kees Ruiter (Ruter) van Oosterklief.

 

Prijs: €23,=.

Wieringen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wieringen tijdens de oorlog 1940-1945, deel 2

Herinneringen, foto's, dagboekfragmenten en krantenberichten ten tijde van de oorlogsjaren op Wieringen, samengesteld door: Jh.Oedzes, N.E. Baijs, C. Laan en G.H. Homan. Ruim 50 Wieringers vertellen hun verhaal.

Zo vertelt Nan Rotgans Pzn, geboren in 1922: 'Op 10 mei 1940 woonde ik aan de Hofstraat nr. 15 te Den Oever. 's Morgens stonden we op de dijk te kijken naar grote rookwolken boven Den Helder. We hadden een schuilkelder gemaakt achter in het weiland. We hebben die dagen ook Nederlandse militairen over de vloer gehad. Ze hadden zich teruggetrokken uit Friesland.....'

 

Het boek is uitgebracht in 1995, telt 287 blz, hard cover.

 

Prijs € 12,50. 

Winkels op Wieringen

Winkels op Wieringen deel 2

86 verdwenen panden en de vele winkeliers op het voormalige eiland, zo goed mogelijk verdeeld over Wieringen en over de verschillende branches. Soms bleven winkels klein en verdwenen weer na verloop van tijd, anderen groeiden uit tot hele bedrijven met veel personeel. Er zijn panden waarin soms al meer dan honderd jaar door dezelfde familie gewinkeld wordt, maar er zijn ook winkels die soms wel vijf verschillende eigenaren binnen tien jaar versleten.

 

 • Aantal pagina's: 432 met veel historische foto's;

 • Gebonden, harde kaft;

 • Samengesteld door Winkeltjes commissie Historische Vereniging;

 • Uitgebracht: oktober 2013;

 • Prijs:€ 12,50.

Uit de Wieringer historie

Na zijn eerste boek,'Wandelen over oud Wieringen', volgde 'Uit de Wieringer historie'. Het boek is geschreven door Joh. Oedzes. Het is een boek met een plaatje en een praatje.

 

Ook dit boek met de vele mooie foto's en bijbehorende onderschriften heeft zijn weg naar geïnteresseerden gevonden. Vooral de jeugd heb ik op het oog gehad, zodat zij zullen begrijpen hoe het vroeger op Wieringen was, vertelt Oedzes is zijn voorwoord. Ook voor de historie heeft het veel waarde, daar ik zeer veel medewerking van de Wieringer burgers heb mogen ontvangen en zelf zeer veel gegevens en foto's heb verzameld. Joh. Oedzes kwam in 1931 naar Wieringen en heeft op het voormalige eiland met plezier gewerkt en gewoond.

 

 • Aantal pagina's: 223, iedere pagina heeft een foto;

 • Harde kaft;

 • Uitgebracht: 1994;

 • Prijs: € 12,50.

 

Post, Telegraaf en Telefoon historie, van het eiland Wieringen

Voor de Posterijen waren deze eilanden op zich geheel onbelangrijk. Dit laatste gold ook voor het eiland Wieringen, dat tot 1848 moest wachten op door de Posterijen geregeld postvervoer Wieringen – Den Helder v.v. en verder op hetgeen de posthervorming zou brengen.

 

 • Aantal pagina's: 95, boek met harde kaft;

 • Ruim voorzien van historische foto's en informatieve afbeeldingen;

 • Auteur: N. Huysman Rzn.

 • Uitgebracht: oktober 2001;

 • Prijs: € 7,50.

 • Fotoboekje met harde kaft;
 • Aantal pagina's: 144, model A5 liggend;
 • Uitgebracht: 1998;
 • Prijs: € 12,50.

Von Hohenzollern - Kroonprins Wilhelm op Wieringen, 1918-1923

Prins Wilhelm van Pruisen (1882-1951) groeide op in de keizerlijke paleizen en landhuizen. In de oorlog was hij opperbevelhebber van het Vijfde Duitse Leger, dat een uitputtingsslag vocht om de Franse vesting Verdun. Wilhelm was achter de linies betrokken bij talloze bloedige veldslagen, dit gaf hem een slechte reputatie. Na de nederlaag van het Duitse leger vluchtte hij op 12 november 1918 naar het neutrale Nederland, de Nederlandse regering huurde voor Wilhelm een huis, Pastorie op Oosterland, op het afgelegen eiland Wieringen.

Wilhelm, een omstreden eilandgast

Op 16 november 2019 verschijnt een boek over een van de meest kleurrijke figuren die Wieringen ooit onderdak bood. Een boek over kroonprins Wilhelm, dat een objectief beeld schetst van zijn hele leven, in het bijzonder van de periode dat hij op Wieringen verbleef. Bovendien geeft het een cultuur-historisch overzicht van de periode rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Dit boek laat zien wat de oorzaken en gevolgen waren van het vijfjarig verblijf. Hoe reageerde de kroonprins zelf op zijn ballingschap? Wat vond de eilandbevolking ervan en wat waren de reacties uit het buitenland.

 

Auteurs: John Dehé en Paul Von Wolzogen Kühr. 290 pagina's full colour, meer dan 300 illustraties, hard cover.

 

Prijs € 20,=. 

Het schandaal van Oosterland

De misstap van de prins van Wieringen, een journalistieke reconstructie door Wout Smit.

 

 • Aantal pagina's: 70

 • Uitgebracht: 22 november 2018

 • Formaat: A5, slappe kaft

 • Prijs: € 10,=

 

Genealogie familie Engel

boek of cd

De Roomskatholieke Cornelis Hendriksen Engel huwde Trijntje Pelder, samen kregen zij 3 kinderen; Dirk Cornelissen, Simon Cornelissen en Jacob, geboren tussen 1734 en 1740.

 

 • Uitgebracht: oktober 2003

 • Samengesteld door de Genealogie commissie

 • Met dank aan Miekelieze Engel en Jan Koster

 • Boek model A4, slappe kaft, met foto's

 • Cd met tekst en foto's

 • Prijs: € 5,= per boek of cd

Genealogie familie Hegeman

De familie Hegeman op Wieringen komt oorspronkelijk uit Lingen, Duitsland en verdienen hun geld, verdienstelijk in de wijnhandel. Dan vertrekt een deel naar Amsterdam, zij wonen en werken daar lang tot dat Joannes besluit naar Hoorn af te reizen. Uiteindelijk zet 1 Hegeman als wagenmaker, voet aan de grond op Wieringen.

 

 • Formaat: A4, slappe kaft

 • Foto's: zoveel mogelijk in kleur

 • Aantal pagina's: 93

 • Uitgebracht: maart 2018

 • Samenstelling: Commissie Genealogie

 • Prijs: € 5,=.

Genealogie familie Takes op cd

De oudste gegevens dateren uit begin 1600. De familie Takes op Wieringen, toen nog een eiland, heeft dan al nauwe betrekkingen met de stad Amsterdam.

 

 • Uitgebracht: oktober 2005

 • Samengesteld door de Genealogie commissie

 • Met dank aan mevrouw V. Takes-Wagevoort uit Rotterdam

 • Cd met tekst en foto's

 • Prijs cd: € 5,=

Stamboom Wiegman

Stamboom Wiegman

Op zondag 9 december 1781 trouwt Albert Wiegman in de Hippolytuskerk met Aaltje Lamberts van de Maate. Albert is de eerste met de naam Wiegman op Wieringen. Het echtpaar kreeg zeven kinderen.

 

Albert Wiegman, geboren op 16 maart 1848 op Wieringen, besloot zich met gezin op Terschelling te vestigen. Zijn neef Cornelis, geboren 6 juni 1855 op Wieringen, volgde hem met zijn gezin.

 

Het boek biedt veel informatie, documenten en foto's. Het 150 bladzijden tellende boek is geheel in kleur gedrukt. Van het boek is ook een blokdiagram beschikbaar.

 

Prijs: € 10,=.

Johannes Takes, wierhandelaar te Wieringen

Johannes Takes,
wierhandelaar te Wieringen

Johannes Takes vertelt aan de hand van een wandeling over Wieringen, zijn jeugd, de familie Takes en hoe hij handelaar werd in wier. Ook verteld hij over de veranderingen op Wieringen. Eén van de hoogtepunten was de drooglegging van de Wieringermeer. Takes schrijft: ‘Nooit had ik kunnen denken dat ik op mijn oude dag daar met een auto zou rijden en nog wel met mijn zoon, schoonzoon en kleinzoon. Wij zeiden “dat kan nooit”….. En nu vijf jaren later staan er al 250 boerenplaatsen en van alles word er geteeld’. Achterin het boekje staan de stambomen van Johannes Takes en zijn vrouw Antje Duijnker.

Boekje met ringband en slappe kaft. Model A5, liggend. Aantal pagina's: 99. Met veel historische foto's, samenstellers: Arina Zwanink en Gea Klein-Hamming. 

Prijs: € 5,=

150 jaar RK kerk Hippolytushoef

1868 - 2018 R.K. H.Hippolytuskerk

Het boekje 150 jaar R.K. kerkgebouw op het voormalige eiland Wieringen is eigenlijk het gedenken en vieren van het heuglijke feit, dat in 1868 een nieuw gebedshuis werd gebouwd. In dit boekje een zo'n breed mogelijk verhaal. Gerard Numeijer en Cornelis van Leeuwen zijn gedoken in zo'n beetje alles wat voorhanden was om dit boekje samen te stellen.
Na 250 jaar "ondergronds", in een boerenwoning net buiten de dorpskers, aan de Hoge Elft, verlieten 144 parochianen de schuilkertk en streken neer in de Dorpsstraat, nu Hoofdstraat, in Hippolytushoef. Er werden twee huisjes betrokken, een als kerk en de ander als een soort pastorie. Deze beroerde toestand moest nodig veranderen, het roer ging langzaam om........

 • Formaat: A5, slappe kaft;

 • Aantal pagina's: 48;

 • Uitgebracht: juni 2018;

 • Prijs: € 3,50.

 • Aantal pagina's: 184
 • Formaat: A4 liggend, harde kaft
 • Nieuw, 1e druk
 • Prijs: € 5,=.

Oerlangd, Wieringen landschap

en kunst

De organisatoren van 'Oerlangd' wilden met de kunstmanifestatie en met dit boek een eerbetoon brengen aan Wieringen, een gebied dat bij veel Nederlands niet of nauwelijks bekend is. Het landschap inspireert kunstenaars al eeuwen. Wieringen - zo klein als het is, het is groots oud land. Oerlangd - zeker in het Wierings klinkt het bonkig en verweerd. Land dat aangevreten werd door de tand des tijds maar niet of nauwelijks aangeraakt door 's mensen hand. Een ongerepte wereld, Wieringen is oerlangd en raakt kunstenaars. Stuk voor stuk vertellen zij over Wieringen en verbeelden dit in een kunstwerk.

In prijs verlaagd - nog enkele boeken op voorraad.

Auteur Bert de Vries, redactie Els van der Klein, Bert de Vries en Edwin Zwart.

Uitgebracht: zomer 2005, t.g.v. het 30 jarig bestaan Culturele Kring Wieringen.

Carnavalsvereniging De Skarrehoepers DVD

 • DVD jaren 1980, '81 en '83
  Prijs: € 5,=

 • DVD jaren 1973, '77, '78 en 79 / 1980, '81 en '83
  Prijs: € 5,=

Uitverkocht

Genealogie van de familie's (boek):

 • De Haan
 • Koorn
 • Halfweeg
 • Takes
 • Tijsen
 • Wigbout
 • Heijblok

Uitverkocht

 • Wieringen in Ansichtkaarten, 1950-1970
 • Wieringer begrafenis 1870
 • Wieringer Praat.
 • Winkels op Wieringen deel 1.

Uitverkocht

 • Jan de Rijmer, Jan Bakker van de Gest, wandeling over Wieringen.
 • Vissers van Wieringen.
 • Verdwenen boerderijen Wieringen.

Uitverkocht

 • Kieken op Wieringen, fotoboek.
 • Boerderijen op Wieringen.
 • Benamingen van dieren en planten op het eiland Wieringen.

Uitverkocht

 • Varen, Vissen en Feesten, uitgegeven i.s.m. Stichting Vlootschouw Commissie Den Oever.
 • Opdat wij niet vergeten.
 • Bestemming Hippolytushoef

Uitverkocht

 • 1e druk Wieringer Woordenboek, Dirk Lont Pzn.
 • De Wieringer Skeurkalender 2019.
 • De Wieringer Skeurkalender 2021.